Vårdnadsbidraget försenas på flera håll

Vårdnadsbidraget kommer att försenas på många håll. De kommuner som tänker införa bidraget, kommer inte att hinna fram till 1 juli nästa år, då det blir tillåtet för kommuner att införa bidraget, eftersom planeringstiden är för kort.

Clas Olsson är chefekonom vid Sveriges kommuner och landsting.

– Den tidplan som man lagt upp för det innebär ju att det blir väldigt kort tid mellan riksdagsbeslutet och genomförandedatumet, säger han.

– Riksdagsbeslutet lär väl inte komma förrän fram på vårkanten och det är en extremt kort planeringshorisont. Vi brukar säga att man ska ha åtminstone sex månader på sig att genomföra en sådan här reform.

Tillåtet från 1 juli 2008
Regeringen vill göra det möjligt för de kommuner som vill införa ett vårdnadsbidrag på 3 000 kronor för barn mellan ett och tre år i de kommuner som vill. Från 1 juli nästa år ska det bli möjligt.

Men den som vill utnyttja det här lär få vänta. De kommuner som vill införa det ser inte ut att hinna med.

Saknar detaljer för kostnadsberäkning
I dagarna är det många kommuner som snickrar ihop det sista inför nästa års budget, och eftersom detaljerna om vårdnadsbidraget ännu inte är framtagna, så saknar kommunerna möjlighet att räkna fram vad det kostar.

Att plocka fram pengar under pågående budgetår, är det inte många som kan, Clas Olsson, chefekonom vid Sveriges kommun och landsting.

– Man vill ändå ta med det i sitt budget- och planeringsarbete som man gör för nästa år. Det kommer ju att avslutas under hösten i år, och det är ju ganska snart. Vid det laget vet vi ju inga närmare detaljer om det här, utom det som kommit ut i ett pressmeddelande från departementet. Då är det ju svårt att göra en kostnadsberäkning, och svårt att sätta igång att planera.

Mycket svårt att hinna
Vid en rundringning till ett antal kommuner som sagt sig vilja införa vårdnadsbidraget, visar det sig att ingen säger sig kunna införa vårdnadsbidraget 1 juli, eller att det blir mycket svårt att hinna med.

Tidigast 1 januari 2009 kan det bli aktuellt, säger till exempel Ann-Marie Grennhag, moderat skolpolitiker i Jönköping.

– Jag ser att det är en stor svårighet att komma igång redan vid halvårsskiftet. Vi måste ju ha en ekonomisk kalkyl innan vi säger att vi kan införa det, säger hon.

Peter Jernberg, SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".