Människor samlades i hällande regn för att hylla mördade journalisten Anna Politkovskaja.

Minnet av Politkovskaja högtidlighölls

Med ett övermäktigt polis- och säkerhetspådrag samlades några tusen människor i centrum av Moskva på söndagen för att högtidlighålla årsdagen av mordet på journalisten Anna Politkovskaja.

Hennes chefredaktör på tidningen Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, inledde.

– Innan vi håller en minuts tystnad till hennes minne, vill jag säga namnet på det barnbarn som Anna Politkovskaja berövades chansen att möta med fyra månader. Hon heter Anna Viktoria till sin mormors ära, förklarade Dmitrij Muratov.

Muratov är chefredaktör på Novaja Gazeta, tidningen där Anna Politkovskaja arbetade till hon sköts ihjäl i sin hiss på väg hem.

Stort pådrag
I hällande regn och med ett osedvanligt stort militärt och polisiärt pådrag, samlades några hundra sörjande vid Pusjkintorget i centrum av Moskva.

På varje gata stod täckta gröna militärbussar med rekryter i, nära platsen för mötet fanns 20 talet poliser till häst och runt om slogs en ring för att ingen skulle försöka förvandla mötet till en protestmarsch.

Myndigheterna hade enbart tillåtit ett möte för 500 och ingen gående demonstration.

Talare efter talare kritiserade både mordutredningen och makten, som inte gjort tillräckligt för att hitta mördare och beställare.

Skyldiga går fria
De som gripits har efterhand släppts och precis som i många andra mord på journalister och människorrättsaktivister har de skyldiga gått fria.

Samtidigt som mötet höll några tusen presidenttrogna födelsedagshyllningar till president Vladimir Putin, 55 år idag 7 oktober, samma dag som Anna Politkovskaja mördades för ett år sedan.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Mordet på Politkovskaja

Anna Politkovskaja sköts ihjäl med två skott i hissen till sin bostad i Moskva den 7 oktober 2006.

Elva eller tolv personer har tagits i förhör som misstänkta för inblandning i mordet. Ingen har hittills fällts.

Mordet var det 13:e av kontraktstyp på journalister som förövats i Ryssland sedan president Putins makttillträde 2000, detta enligt Kommitten för skydd åt journalister (CPJ).

Enligt Internationella journalistfederationen (IFJ) har över 80 journalister mördats under yrkesutövning i Ryssland sedan 1993.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".