Direktsänd partiledardebatt på söndagskvällen.

Tam debatt mellan Reinfeldt och Sahlin

Uppdaterad 01:55
På söndagskvällen möttes moderatledaren statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i en direktsänd partiledardebatt i Sveriges Television.

Jobben och skolan blev de ämnen som dominerade debatten.

Trots flera meningsskiljaktigheter präglades debatten av samförstånd. Bland annat fick Fredrik Reinfeldt beröm av Mona Sahlin när det handlade om synen på skolan.

– Jag vill ge en eloge till Fredrik Reinfeldts sätt att beskriva behovet av ordning och reda, kunskap och kanske också långsiktighet och lugn och ro för föräldrarna. Det finns någonting viktigt här tror jag, långt över blockgränserna, sa Mona Sahlin.

Viktigaste frågorna
Opinionsinstitutet Sifo hade frågat tittarna vilka frågor som dom ville att partiledarna skulle diskutera. Förutom sysselsättning och skola debatterades också sjukvården, äldreboende och inte minst skattenivån för pensionärer. Statsministern ansåg att det är bättre för pensionärerna att fler får jobb än att skatten sänks.

– Den bästa politiken för äldre som inte jobbar är att se till att yngre som är i arbetsför ålder jobbar. Varför? Jo, därför att det är en koppling mellan hur många som jobbar och vilken tillväxt vi har i den svenska ekonomin, hur pensionerna faller ut. Vi ser i våra prognoser ökningar av pensionerna på 4 000-6 000 kronor varje år de kommande två åren, det är betydligt mer än den lättnad som socialdemokraterna föreslagit.

Mona Sahlin hävdade att regeringen väljer att låta pensionärerna få stå tillbaka till förmån för de som redan har pengar.

– Ni hade råd att ta bort förmögenhetsskatten, men ni har inte råd att låta de äldre få del av de goda tider som Sverige nu är inne i. Politik har alltid ett val, miljonärsrabatt eller mer resurser till pensionärerna.

Hettade till
Tonen i debatten blev betydligt fränare när Mona Sahlin sa att hon vill höja skatten för höginkomsttagare om socialdemokraterna vinner nästa val. Det fick Fredrik Reinfeldt att reagera.

– Ni höjer inkomstskatterna på alla inkomster på över 19 000 kronor i månaden, det är en skymf att säga till stora LO- grupper att nu har ni blivit höginkomsttagare för vi inte vågar stå för vår politik, sa Fredrik Reinfeldt.

Han fick genast mothugg av Mona Sahlin.

– Du är ju lika medveten om som jag att när du säger ”höjer skatten” så betyder det också att vi sänker egenavgiften till a-kassan. De får ett bättre stöd när de är sjuka, de får ett bättre stöd när de är arbetslösa.

Berömde varandra
Efteråt var både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin nöjda med varandras insatser.

– Jag tyckte vi fick fram våra åsikter bra båda två, han var en bra moderat och jag var en bra sosse, sa Mona Sahlin.

– Hon är helt annorlunda än Göran Persson, och det leder till mer av ett samtal, mer resonemang kring hur vi ser på Sverige. Jag tycker att det är väldigt bra. Sedan tror jag att det kommer att låta delvis annorlunda när vi närmar oss valet, sa Fredrik Reinfeldt.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".