Kärnkraft i USA på väg mot ny byggboom

I USA kan kärnkraften vara på väg mot en ny byggboom. För samtidigt som debatten om klimathotet blir allt starkare i landet vill man nu på flera platser återigen bygga kärnkraftverk och staten är med och ger kraftiga bidrag till byggena.

Ända sedan han tillträdde som president har George Bush talat varmt om kärnkraften och tryckt på för att det skulle byggas flera nya reaktorer i landet. Så sent som under sitt egna internationella klimatmöte häromveckan återupprepade han önskemålet och han ser nu att kunna bli åtlydd.

Den amerikanska kärnkraftsmyndigheten NRC meddelar nu nämligen enligt tidningen Washington Post att den räknar med att under de närmaste två åren få in ansökningar om bygglov för hela 32 nya reaktorer runt om i landet.

20 procent av elproduktionen
De drygt 100 kärnkraftverken som finns i dag i USA står för cirka 20 procent av elproduktionen i landet men senast ett nytt verk togs i bruk var 1996. Men i takt med den allt hetare debatten i landet om klimathotet och därmed behovet av andra energikällor än olja och kol har kärnkraftsindustrin sakta men säkert flyttat fram sina positioner.

Den amerikanska staten är med och finansierar. Det bolag som ansöker om ett statligt godkännande före nästa års utgång kan räkna med nästan en miljard kronor i skattelättnader under de närmaste åtta åren, lånegarantier på upp till 80 procent av byggkostnaderna och bidrag till försäkringar med mera.

Industrin tycker dock att bidragen är för små och bearbetar därför den amerikanska kongressen hårt för att öka dem, speciellt vad gäller lånegarantierna.

Praktiska problem
De finns de som tvivlar på att det verkligen kommer byggas så många nya reaktorer. Många problem återstår nämligen att lösa, slutförvaringen av det uttjänta kärnbränslet är ett, flaskhalsar i produktionen av nyckelkomponenter ett annat och det höga priset på uran ett tredje för att nämna några.

Den amerikanska miljörörelsen har naturligvis synpunkter också. Miljöorganisationen National Wildlife Federation säger till Washington Post att det vore bättre om de som bestämmer istället satsade alla dessa pengar på att öka produktionen av förnyelsebar energi.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".