Flyktingar från Zimbabwe tar sig över gränsen till Zambia.

Tusentals flyr från Zimbabwe varje dag

Krisen i Zimbabwe leder till att tusentals zimbabwier varje dag tar sig illegalt över gränsen till något av grannländerna för att söka sig ett bättre liv. Den stora flyktingströmmen från Zimbabwe har överraskat Sydafrika som tar emot de allra flesta flyktingarna.

25-åriga Meme är en av alla dem som har lyckats ta sig över gränsen illegalt. Hon lämnade landet av både politiska skäl och för kunna försörja sin familj, säger hon.

Meme var politiskt aktiv i oppositionspartiet och därför jagad av president Mugabes män, säger hon. Dessutom är hon äldst av sex syskon och det föll på hennes lott ta sig till Sydafrika för att försöka hitta ett jobb och hjälpa familjen.

Svårt leva på lönen
Arbetslösheten i Zimbabwe är 80 procent och lika många lever under fattigdomsgränsen. Den höga inflationen gör det mycket svårt för de flesta att leva på de löner man får.

Hur många zimbabwier som tar sig illegalt över gränserna till grannländerna finns det inga säkra siffror på. Den vanligaste uppskattningen är 3 000 om dagen, men många skickas också tillbaka.

Organisationen IOM hjälper flyktingar som skickas tillbaka och de tog under årets första sju månader emot närmare 118 000 zimbabwier vid gränsen.

Få förberedelser på flyktingströmmar
Politiska flyktingar får uppehållstillstånd i Sydafrika, men landet har varit dåligt förberett på flyktingströmmen. Det säger Eddie Matsangaise på Zimbabwe Exiles forum i Pretoria.

– Om Sydafrika skulle ge flyktingar från Zimbabwe permanent uppehållstillstånd skulle det vara samma sak som att erkänna att det är kris i Zimbabwe, menar Eddie Matsangaise. Och det är en så känslig fråga att man istället löser det med tillfälliga tillstånd som måste förnyas varje månad.

Hittills i år har hans organisation dokumenterat 188 fall av övergrepp som bortföranden, tortyr och våldtäkter av politiskt aktiva. Ett fåtal fall leder till åtal nu, men dokumentationen är också för framtiden, när Zimbabwe återigen blir en demokrati och de ansvariga ska kunna ställas inför rätta.

Hoppas kunna förändra
Meme har fått politisk asyl och hon hoppas kunna stanna i Sydafrika för försöka förändra politiken därifrån.

– Här finns åtminstone yttrandefrihet och andra rättigheter som inte finns i Zimbabwe idag, säger hon.

Meme heter egentligen nåt annat.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".