Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bildt kritisk till Danielssons utspel

Utrikesnämnden, där partiledarna samråder om utrikespolitik med kungen som ordförande, har spelat ut sin roll och bör läggas ner. Det skriver förre statssekreteraren Lars Danielsson på DN Debatt på måndagen och motiverar bland annat med att utrikesnämnden bidrar till en onödig mystifiering av utrikespolitiken.

Danielsson skriver också att kungens roll i nämnden är politisk och därmed en konstitutionell avvikelse.

Lars Danielssons chef, utrikesminister Carl Bildt, kommenterade direkt efter utrikesnämndens möte på måndagen.

– Det är en gammal socialdemokratisk strävan att komma åt kungen, och den delar jag, om jag utrycker mig mycket försiktigt, den strävan delar jag inte, den är farlig och felaktig.

Skulle skada anseendet
Carl Bildt, som kommenterade Lars Danielssons inlägg med återhållen vrede, anser det skulle skada Sveriges anseende utomlands om kungen, som utrikesministern berömde för goda insatser, skulle flyttas från ordförandeskapet i utrikesnämnden. 

Nämnden behövs dessutom för hemlig information om känsliga frågor på hög politisk nivå, tycker Carl Bildt.

Carl Bildts chef, statsminister Fredrik Reinfeldt, uppskattar inte heller Lars Danielssons debattinlägg.

– Det är en UD-anställd person som framför en linje som inte är UD:s. Det är inte heller regeringens hållning och då är frågan om det är socialdemokraternas hållning och om man ska framföra det med tanke på vilket jobb han har.

– Jag tror i all fall att han får finns sig i att det är rätt berättigade frågor som kommer att resas. 

Du är hans yttersta chef, vilka mått och steg kommer du ta, om några, med anledning av det här?

– Ni kommer säkert snabbt upplysa mig om vilken vittgående yttrandefrihet vi har i Sverige, och det respekterar jag, den är omistlig och viktig, men det är väldigt specifika synpunkter i ett ärende som ju är UD-relaterat, hur vi ska sköta frågor kring utrikeshantering. Och då är det berättigat att ställa den här typen av frågor, säger Fredrik Reinfeldt.

Lars Danielsson, som var statssekreterare under den förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson, har en befattning som ambassadör på UD men saknar arbetsuppgifter och får inga nya jobb.

Det är följden av kritiken mot hans agerande under tsunamikatastrofen.

Inget av de borgerliga partierna i utrikesnämnden håller med Lars Danielsson i sak. Det gör heller inte socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin eller den utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin, även om han tycker att utrikesnämnden i många stycken är en gammalmodig ordning och att debatten kunde vara mer öppen.

”Argumenten håller inte”
Urban Ahlin tycker inte att Danielsson argument mot utrikesnämnden håller.

– Jag håller med om att det kan vara värt att ha den här diskussionen, jag tror inte att utrikesutskottet kan ta över den roll som utrikesnämnden idag har helt och fullt. Jag tror att det behövs ett forum där sekret information som har betydelse för Sveriges säkerhet faktiskt dryftas, säger Urban Ahlin.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".