Brown skär ned på trupperna i Irak

Det blir ytterligare stora nedskärningar när det gäller antalet brittiska soldater i Irak, sa premiärminister Gordon Brown på måndagen när parlamentet öppnade efter sommaruppehållet.

– Vi planerar att från i vår minska antalet militärer i södra Irak så att de därefter kommer att vara 2 500, säger Gordon Brown med tillägget: förutsatt att säkerhetsläget medger detta.

Den första fasen i den här nedtrappningen har redan börjat, enligt premiärministern. Irakierna återfår mer och mer av kontrollen i södra Irak och britterna sysslar alltmer bara med utbildning och övervakning.

Asyl i Storbritannien
Brown sa också att de irakier som under minst ett år har arbetat tillsammans med britter, till exempel som översättare, ska kunna få ekonomisk hjälp eller kunna söka asyl i Storbritannien.

Just nu finns 5 500 brittiska soldater i Irak - snart ska siffran vara 4 500. Cirka 1 000 soldater ska vara hemma senast vid jul, berättade Brown nyligen när han var på besök i Bagdad.

Början på valkampanj
Detta blev han dock kritiserad för eftersom framförallt oppositonspartiet Tories undrade hur han räknade eftersom en del av de här soldaterna redan var hemma. Tories tyckte att detta såg ut som början på en valkampanj.

Något val blir det dock inte denna höst, det meddelade ju Brown i helgen. På måndagen höll han en lång presskonferens och fick många frågor om ämnet. Han erkänner att han funderade på ett val, men avstod för att han ville ha mer tid för att förklara vilken politik han vill föra, hävdar han.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".