Många värdar anmäls för diskriminering

Rekordmånga anmäler hyresvärdar för diskriminering. Hittills i år har 62 anmälningar gjorts. Det är den högsta siffran hittills och har redan passerat rekordet för hela förra året. På tisdagen tar Göteborgs tingsrätt upp ett av de anmälda fallen.

– Fallet handlar om en man som sökte en större lägenhet till sig och sin familj. Han gick in på bostadsbolagets hemsida och såg att det fanns lediga fyrarumslägenheter där. Han anmälde sitt intresse för ett par, tre lägenheter, säger Ulrika Dietersson, jurist hos Diskrimineringsombudsmannen.

– Han blev sedan inte kontaktad av bostadsbolaget och han förstod då att han inte hade blivit utvald till att komma på visning till någon lägenhet. Då fick han höra att en av hans kollegor hade sökt intresse för samma lägenhet och blivit erbjuden visning, säger hon.

Utländskt namn
Mannen som nekades lägenhet har ett namn som klingar utländskt till skillnad från kollegan som erbjöds lägenheten.

Den anmälda hyresvärden är privat och finns bland annat i Göteborg. Bolagets vd vill inte bli intervjuad på band, men säger till Ekot att anmälaren nekats bostad av andra skäl, inte för att han är invandrare.

Enligt hyresvärden var mannen påstridig och han använde en skarp ton när han ringde för att veta om han skulle få lägenheten. Därför fick han nej.

Tror inte på bolaget
Men Ulrika Dietersson tror inte på den förklaringen.

– Bolaget har framfört att det i det aktuella bostadsområdet bodde många personer med utländsk bakgrund. För att motverka det ville man få in personer som hade svensk eller nordisk bakgrund. Så det var helt enkelt en policy de tillämpade på urvalet på de sökande.

Menade de att de inte tillämpade det i just det här fallet?

– Det säger bolaget att de inte har gjort fast det menar DO att de har gjort, säger Ulrika Dietersson.

Fyra fall i domstol
Fallet i Göteborg är ett av fyra fall av misstänkt diskriminering på bostadsmarknaden som behandlas i domstol just nu.

Aldrig tidigare har så många anmälningar gjorts mot hyresvärdar. Förra årets rekord på 60 anmälningar har redan passerats i år.

Problemets omfattning har gjort att till exempel Sabo, de allmännyttiga bostadsbolagens organisation, har tagit fram en handbok mot diskriminering.

Handbok mot diskriminering
– Handboken tar upp lagstiftningen, den är fylld av ett antal exempel hämtade från verkligheten och det finns ett särskilt kapitel som handlar om attityder och fördomar, säger projektledaren Lena Johansson.

Hur ska ni utvärdera allt detta för att se om det har gett något resultat?

– Vi hoppas att det kommer att visa sig i och med att antalet anmälningar minskar, säger Lena Johansson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".