Saudiska kvinnor får inte själva köra bil utan måste ta taxi eller bli körda på annat sätt.

Saudiska kvinnor vill köra bil

I Saudiarabien pågår just nu en kampanj för kvinnors rätt att köra bil. Det USA-vänliga kungadömet tillämpar en tolkning av islam som bland annat innebär en sträng segregering av kvinnor och män.

Som enda land i världen förbjuder Saudiarabien kvinnor att köra bil, vilket kampanjens initiativtagare Wajiha al Huwaidar tycker är både oacceptabelt och löjligt.

– Medan resten av världen ägnar sig åt att erövra rymden, måste vi erövra rätten att sitta bakom ratten, suckar Wajeha al Huwaider, Saudiarabiens mest kända feminist och initiativtagare till kampanjen för kvinnors rätt att köra bil.

Har inget med islam att göra
Hon säger att förbudet mot bilkörning inte har något med islam att göra, ingenstans i skrifterna står det att kvinnors rörelse ska begränsas eller att de inte får använda transportmedel.

På profetens tid fanns inga restriktioner när det gällde att färdas på kamel till exempel, utan förbudet är socialt, ett resultat av Saudiarabiens stränga könssegregering. Det finns särskilda shoppinggallerior för kvinnor, till och med ett hotell enbart för kvinnor, men kvinnor bakom ratten, det skulle leda till ökat samröre mellan könen, menar de skriftlärde.

Men om man är instängd i en bil beblandar man sig väl inte med det motsatta könet, invänder jag.

– Jodå, säger Wajiha, om man är med om en olycka, eller behöver åka till verkstaden, då måste man kommunicera med okända män och det är det de är emot.

Muslimska länder förkastar
Nästan alla andra muslimska länder ser ner på Saudiarabiens konservativa ökentraditioner. I den islamiska republiken Iran är det självklart för kvinnor att både köra bil och kunna arbeta som bilmekaniker.

Hamas i Gaza säger att bilförbudet inte har något med islam att göra och i mer sekulära samhällen hånskrattar man.

Men trots att fler och fler saudiska kvinnor har behov av att kunna köra bil och kanske inte råd med de privatchaufförer som krävs, så har Wajiha Huwaidars kampanj inte stöd av någon majoritet. Tvärtom majoriteten är antagligen emot oss, säger feministen som själv lärde sig köra bil i USA.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".