Arbetsmiljöverket satsar på trucksäkerhet

Arbete med truck är farligt och säkerheten måste öka. Det anser Arbetsmiljöverket och förutom att kraven på utbildning nyligen har skärpts så ska nu under ett års tid antalet inspektioner öka kraftigt ute på olika arbetsplatser.

– Trucken gick igenom med alla tre hjul genom golvet. Fick ett ordentligt slag i nacken som kan liknas med en whiplash, man blir ordentligt omskakad.

Riskmedveten
Det var på ett tidigare jobb som Roger Schröder med sin truck brakade igenom golvet på en lastbilstrailer. Här på logistikföretaget DSV:s lager i Veddesta norr om Stockholm har han klarat sig men är hela tiden medveten om riskerna.

– Det kan ju komma någon runt ett hörn, det finns tipprisk, man kan få gods över sig om man inte är observant. Man får passa sig hela tiden.

Runt om i den stora lokalen kör olika typer av truckar. En hel del lastpallar med varor står på golvet men det mesta lagras i ett slags jättelikt hyllsystem som sträcker sig sex och en halv meter upp i luften.

Många personskador
En till två incidenter med bara materiella skador per månad inträffar här, men skyddsombudet kan bara påminna sig om en enda olycka med personskada.

I hela landet är trucken den arbetsmaskin som orsakar flest personskador, drygt 800 olyckor per år.

Carl-Axel Sundström är ansvarig för Arbetsmiljöverkets satsning på ökad trucksäkerhet och utifrån tidigare erfarenheter så tycker han att resultatet borde bli färre olyckor framöver.

– Jag hoppas att det ska ge en ökad medvetenhet bland företagen om riskerna med truckanvändning. Och också att man ser att det är möjligt att påverka och att man kan göra förbättringar som minskar truckolyckorna.

Viktig utbildning
Peter Christoffersen, lagerchef på DSV i Veddesta, betonar också att medvetenheten om riskerna är viktigast.

– Utbildningen är otroligt viktig. Den minsta trucken väger ett ton och har du en last som väger 1 500 kilo så är det 2,5 ton som rullar framåt.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".