Ökad miljöhänsyn kan skapa konflikter

Det sluts alltfler avtal om miljöhänsyn och livsmedelsstandard mellan västvärldens stora livsmedelskedjor och konsumentgrupper. Men nu varnar världshandelsorganisationen WTO för att detta skapar motsättningar med utvecklingsländerna, som oroar sig för nya handelshinder.

Konsumentgrupperna får allt större inflytande tack vare västvärldens åldrande befolkning som är ovillig att ta risker och genom alltfler hälsolarm.

Konsumenterna vill ha fler produkter som är miljövänliga och säkra och det har blivit lättare att sluta sådana avtal med de stora livsmedelskedjorna.

Konflikter med utvecklingsländerna
I en intervju i affärstidningen Financial Times varnar nu världshandelsorganisationen WTO:s chef Pascal Lamy för att detta kan orsaka nya konflikter mellan västvärlden och utvecklingsländerna.

U-länderna befarar att miljö- och konsumentavtalen med butikerna skapar nya handelshinder för deras export.

Det blir allt svårare att hålla reda på och leva upp till alla nya regler. För utvecklingsländerna kan den nya floran av miljö- och konsumentregler motverka vinsterna av att ta bort tullar och handelsavgifter.

Krav på lagstiftning
Enligt WTO-chefen Lamy kan det leda till krav på en lagstiftning som reglerar hälsa och säkerhet, vilket skulle betyda nya, långvariga handelsförhandlingar.

Det skulle innebära stora bekymmer för Världshandelsorganisationen som under stor tidsnöd försöker få igenom ett nytt världshandelsavtal senast nästa år.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".