Svårt att veta reklamens effekt

Förra året spenderade svenska företag över 60 miljarder kronor på reklam. Mest pengar la Ica ut, närmare 900 miljoner kronor, enligt siffror från Sifo. Därefter följde Kooperativa förbundet och Telia, båda med reklamkassor på över en halv miljard kronor vardera.

Fick företagen valuta för pengarna? Ja, menar experterna. Kruxet är bara att veta vilken del av reklamen som får kunderna att öppna plånboken.

– Det är en klassisk klyscha i reklambaranschen att man vet att man slänger hälften av sina reklampengar i sjön, men man vet inte vilken hälft. Det ligger mycket i det just för att man faktiskt inte följer upp sina satsningar och att man ofta gör som man har gjort i stället för att experimentera och se vad som händer om man gör annorlunda. Först då vet man ju vad som gör skillnaden, säger Micael Dahlén, reklamforskare och docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

Bygga varumärkan
Marknadsföring handlar mycket om att bygga varumärken. Det har också med tajming att göra. Ett exempel är elektronikkedjorna som varje vecka skickar ut reklamblad i stora mängder. Kan man säga att butikerna säljer fler tv-apparater tack vare utskicken?

Den frågan är inte helt lätt att besvara, säger Fredrik Lange, lektor vid Institutionen för reklam och pr på Stockholms universitet.

– Hittar man en tid på året då det görs mindre reklam är det troligt att den enskilda kedjan får bättre träff på sin reklam. Ur kundernas perspektiv är det att de ser en massa reklam för elektronikkedjor och ser en massa erbjudanden. Men vilken butik en kund sedan handlar i beror ju på andra faktorer som närhet och annat, säger han.

Topp-tio-listan
Mobiloperatören 3 satsade över 350 miljoner kronor på marknadsföring förra året och hamnar därmed på topp-tio-listan över de bolag som la ut mest pengar på reklam.

Exakt hur mycket reklamen generade tillbaka till 3 i form av nya kunder och ökade intäkter är oklart.

Men en ökad försäljning ser 3 som att reklamsatsningarna har gått hem, även om det kan vara svårt att se resultatet genast.

– Effekten av varje kampanj ser man inte alltid så tydligt. När en kampanj mer handlar om att bygga ett varumärke får man mäta det på länge sikt. Då ger reklamen bra effekt, säger 3:s marknadsdirektör Jonas Levin.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".