Hyllande av landshjälten i Santa Clara, Kuba.

Ches stjärna lyser starkare för varje år

I dag, tisdag, är det 40 år sedan den argentinske revolutionären Che Guevara dödades i Bolivia, där han försökte starta en väpnad revolution av samma slag som han varit med och lett till seger på Kuba. Men trots sitt misslyckande så tycks Ches stjärna bara lysa starkare ju längre tiden går.

När Fidel Castro på Revolutionstorget i Havanna, på våren 1966, inför 10 000-tals kubaner läste upp Che Guevaras avskedsbrev, upptakten till hans bolivianska äventyr, så hade Che redan ett misslyckat försök att bygga upp en gerilla i ett främmande land bakom sig i Kongo.

Katastrofalt misslyckande
Ett närmast katastrofalt misslyckande, han skriver själv om det i sin dagbok, precis som han bara drygt ett år senare i en annan dagbok, beskriver misslyckandet med att bygga upp en gerilla i Bolivia.

Bortsett från Kuba så består ju Che Guevaras liv egentligen mest av politiska misslyckanden. Och under sin livstid och åren närmast efter sin död, så var han också en betydligt mer polemisk figur inom vänstern, åtminstone den latinamerikanska vänstern, än vad han är i dag.

Det beror naturligtvis delvis på att han har förvandlats till en ganska ofarlig ikon i de flestas ögon. Men det beror också på att han i dag har entusiastiska beundrare som sitter vid makten i flera länder.

Vänstervindar i Latinamerika
Che Guevaras dotter Aleida sa också på ett minnesmöte på måndagen i staden Santa Clara på Kuba att vänstervindarna i Latinamerika är uttryck för att Ches dröm om en socialistisk kontinent är på väg att förverkligas.

Hennes ord tycktes bekräftas av Venezuelas Hugo Chavez som i ett tv-tal på måndagen beskrev Che som en exemplarisk revolutionär och av Nicaraguas Daniel Ortega som mitt under ett tal utropade ett leve för Che och inte minst av Bolivias Evo Morales som deltog i en minneshögtid i Vallegrande dit Ches döda kropp fördes för 40 år sedan han dödats några kilometer därifrån.

– Che lever, och hans kamp kommer att fortsätta så länge kapitalismen finns, sa Evo Morales.

”Utländsk militär invasion”
Det återstår fortfarande en hel del innan Che Guevaras dröm har blivit verklighet och det illustreras av att den bolivianska militären också höll minneshögtider på måndagen.

Men inte för Che utan för de 55 soldater som dödades av Ches gerilla när de då för 40 år sedan försvarade sitt land mot, vad militären fortfarande beskriver, som en utländsk militär invasion.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".