Kritik mot Finansinspektionen

På tisdagen går finansmannen Gabriel Urwitz till hårt angrepp på Finansinspektionen efter granskningen av investmentbankens Carnegie.

Finansinspektionens agerande måste prövas rättsligt, skriver han i en debattartikel. Men Joakim Schaaf, rättschef på Finansinspektionen är inte orolig för en sådan prövning.

– Det är väl jättebra att Carnegie i det här fallet väljer att utnyttja sin rätt att överklaga vårt beslut. Det är en rättighet de har och vi välkomnar en sådan överprövning. Det är rätt vanligt att våra beslut överklagas och får en prövning i domstol och det är inget konstigt i det.

Men Gabriel Urwitz verkar tycka att ni har misskött er?

– Ja, han tycker det. Det tycker inte jag och Finansinspektionen, utan vi har agerat kraftfullt i en situation som kräver ett kraftfullt agerande.

Men det här agerandet får mycket hård kritik av Gabriel Urwitz, expert på finansiell ekonomi och tidigare bland annat vd för investmentbolaget Proventus.

Debattartikel
I en debattartikel i Dagens Nyheter går Urwitz emot bilden att problemen i Carnegie skulle ha skadat förtroendet allvarligt för svensk värdepappersmarknad. Problemen med optionsskandalen tycker Urwitz är mer hanterbara och i första hand ett problem för bolagets aktieägare.

Gabriel Urwitz anser att Finansinspektionen mer ägnat sig åt att snävt tyda paragrafer än att se helheten om hur riskerar hanteras i finansbranschen och han hävdar att ytterst få finansinstitut skulle klara den typ av granskning som Carnegie utsatts för.

Förtroendekris
Finansinspektionens sätt att sköta frågan kan leda till att en av landets ledande investmentbanker allvarligt skadas eller till och med går under som en följd av en förtroendekris som uppstått genom inspektionens agerande, skriver Gabriel Urwitz. Om det säger Joakim Schaaf på Finansinspektionen säger så här.

– Vi är alltid ödmjuka i det faktum att vi har en sådan makt i de sanktioner vi har att ta till. Men vi måste ändå agera och i det här fallet stannade vi vid en varning, vilket i sig är en mycket allvarlig sanktion, just på den grunden att det fanns skäl att återkalla tillståndet.

– Men att prognosen för framtiden för det här bolaget var god med tanke på de åtgärder och den åtgärdsplan de presenterade för oss, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

(Ekot har sökt Gabriel Urwitz, men han har hälsat att han inte har tid att kommentera artikeln.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".