Förändringar inom försvaret

I Sverige fortsätter förändringen av försvaret för att möta nya hot bland annat från terrorister. Det framkom när försvarsminister Björn von Sydow presenterade regeringens försvarspolitiska proposition på torsdagen.
Som en direkt följd av terroristangreppen mot USA river regeringen upp vårens beslut att försvarets operativa insatsledning placeras i Näsbypark utanför Stockholm Inför risken att terrorister skulle attackera det idylliska området där barn leker och vuxna både bor och arbetar, tar regeringen tillbaka beslutet. Totalt sett har den försvarspolitiska propositionen fokus på att skydda det civila samhället mot andra hot än en invasion från ett annat land. Hot från kemiska stridsmedel och sabotage mot vårt sårbara IT-samhälle ska förhindras genom att särskilda insatsstyrkor och IT-säkerhetsförband bildas. Dessutom läggs överstyrelsen för civil beredskap, ÖCB ned. Istället byggs en helt ny myndighet byggs upp för att möta svåra påfrestningar i fredstid som till exempel terroristangrepp, översvämningar och elavbrott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".