En 15-årig pojke sköts ihjäl.

Flera anmälningar efter Rödebyskott

Blekingepolisen har efter helgens tragiska händelse i Rödeby, där en pojke sköts till döds, fått in anmälningar från flera orter mot mopedgäng, om trakasserier som repade bilar och förstörda brevlådor.

– Mopedkulturen, som finns i hela Blekinge och hela Sverige, är pojkar i femton-sextonårsåldern som far runt och i gränstrakten mellan pojkstreck och kriminalitet hittar på sattyg. Oftast är det ett par starka ledare som driver, och får med sig en svans av mopedburna killar, säger Anders Knutsson på Blekingspolisen.

Förebyggande insats
Karlskrona kommun satsar nu på ungdomarna i Rödeby för att komma tillrätta med problemen där, berättar socialchefen Göran Bohman.

– Vi kommer att ha mycket personal där både kvällar, helger och dagar. Vi finns och stöttar upp på skolorna och på fritidsgården. Om, vi vanligtvis har en eller två fältsekreterare kan vi kanske ha sju, åtta fältsekreterare under en begränsad tid, säger socialchefen.

Alla sex tonårspojkar som var på plats hos den familj som ska ha trakasserats under lång tid natten till i lördags är, eller har varit, elever på Rödebyskolan.

Tidigare problem på skolan
Enligt rektorn Göran Eliasson hade en del av dem haft problem, men inget som är onormalt för tonåringar.

Skolan har inte känt till några allvarliga trakasserier, men har vetat att eleverna kört runt på mopeder kvällar och helger, och förstört någon brevlåda och så vidare.

– Vi har haft kontakt med socialtjänsten och pratat mycket med både eleverna och deras föräldrar, men uppenbarligen har vi inte gjort tillräckligt. Jag kan idag inte svara på hur vi ska agera i fortsättningen för att det inte ska upprepas, säger Göran Eliasson.

Gunilla Österlund,
i samarbete med SR Blekinge 
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".