Facket försvarar Lars Danielsson

Facket Statstjänstemannaförbundet (ST) på regeringskansliet försvarar nuvarande ambassadören Lars Danielssons rätt att skriva en debattartikel om att utrikesnämnden borde avskaffas. Både utrikesministern och statsministern ifrågasätter att Danielsson gjort det.

Utrikesminister Carl Bildt anser att det är en politisk fråga. Och statsminister Fredrik Reinfeldt anser att det är olämpligt att en tjänsteman uttalar sig i politiskt känsliga ärenden.

Men Anita Engvoll, ordförande för Statstjänstemannförbundet på regeringskansliet håller inte med.

– Jag tycker att Lars Danielsson har all rätt att yttra sig. Jag tycker inte att det är en så politisk känslig fråga som Reinfeldt hävdar att det är. Danielsson vill ju ha en debatt om effektivisering av utrikesfrågorna.

Vad säger du då om det som Fredrik Reinfeldt säger?

– Jag tycker att han kanske går lite för långt för vi har yttrandefrihet och Danielsson kritiserar inte den sittande regeringen.

Det var på måndagen som Lars Danielsson i en debattartikel i Dagens Nyheter, skrev att utrikesnämnden spelat ut sin roll. I utrikesnämnden informeras kungen och oppositionen av regeringen om utrikespolitiken. Lars Danielsson anser att det räcker med riksdagens EU-nämnd och utrikesutskottet för den uppgiften.

Lars Danielsson var tidigare förre statsministern Göran Perssons närmaste man. Men efter den starka kritik Danielsson fick i samband med hanteringen av tsunamikatastrofen julen 2004, har han ännu inte fått några arbetsuppgifter på utrikesdepartementet av sin chef utrikesminister Carl Bildt.

Danielsson får medhåll
Folkpartisten och riksdagsledamoten Carl B Hamilton håller med Lars Danielsson om att utrikesnämnden borde skrotas. För tre år sen motionerade han om att utrikesnämnden borde läggas ner. Men till skillnad från Anita Engvoll anser Hamilton han ändå att det var fel av Lars Danielsson att offentligt yttra sig i frågan:

– Jag tycker det var dumt därför att det faktum att det var Danielsson att som tog upp det gör på något sätt att frågan blir låst och svårhanterlig. Med tanke på att han är så kontroversiell och det är en så infekterad relation mellan honom och Carl Bildt blir det svårt att diskutera frågan på ett rationellt och analyserande sätt.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".