Kina svänger om transplantation

I Kina ska avrättades organ inte längre gå till transplantation. Organen ska bara kunna ges till den avrättades släktingar, enligt en ny rapport från en kinesisk läkarorganisation.

Kinas medicinska sällskap, som representerar över en halv miljon läkare, lovar att avrättade fångars organ bara ska transplanteras till nära släktingar. Men det är osäkert om den medicinska organisationen verkligen har resurserna att garantera en verklig förändring.

Stark kritik
I dag används avrättade fångars organ för transplantation i Kina, vilket har väckt stark kritik. Enligt de ansvariga myndigheterna godkänner de dödsdömda fångarna själva att deras organ plockas ut efter avrättningen; men människorättsgrupper har protesterat och hävdat att fångarna i själva verket inte har någon chans att säga nej.

Bland kineser i allmänhet är det många som absolut inte vill donera sina organ, det har bland annat med begravningstraditionen att göra; den säger att kroppen måste bevaras intakt. På grund av att många inte vill donera är det stor brist på organ i Kina.

Flest avrättningar i världen
Men antalet transplantationer med organ från avrättade har gått ner i år jämfört med förra året, och de frivilliga donationerna har ökat, enligt en ansvarig på Kinas medicinska sällskap.

Kina avrättar flest människor i världen varje år, men det exakta antalet avrättade är inte offentligt.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".