Parkinsondrabbade vid Wargön får rätt

De tre före detta pappersarbetarna vid Wargöns bruk i Västergötland som fått parkinsons sjukdom har efter åtta års kamp fått rätt - sjukdomen är en arbetsskada.

Försäkringskassans allmänna ombud har dragit tillbaka sitt överklagande av en dom i kammarrätten som gett pappersarbetarna rätt. Därmed får de nu livränta.

Conny Kristoffersson och Roger Olsson är lättade.

– Det är svårt att fatta att det verkligen är så här, att försäkringskassan har gett sig.

– Jag är mycket glad, men har inte hunnit smälta det än.

Under 60-talet tillverkade Wargöns bruk ett papper som kunde lindas kring apelsiner för att de skulle hålla sig bättre. Pappret innehöll ett kemiskt preparat som skulle motverka mögel - difenyl.

Sedan pappersarbetare dött i Finland på 70-talet slutade bruket använda preparatet. Många år senare visade det sig att flera av arbetarna som jobbat på Wargöns bruk och som alla hade hanterat ämnet hade fått parkinsons sjukdom.

Tre av dem beslutade sig för att tillsammans strida för att få sjukdomen klassad som arbetsskada. I dag, ett antal instanser och åtta år senare, har de fått rätt då försäkringskassans allmänna ombud har dragit tillbaka sitt överklagande till regeringsrätten.

– Jag tror inte att det finns mer att tillägga. Jag tror att det är klarlagt att det är difenylen som är orsaken till det här, säger han, säger Conny Kristoffersson.

Maria Gustafsson i samarbete med SR Väst
maria.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".