Stor efterfrågan på arbetskraft

Den öppna arbetslösheten i Sverige är den lägsta sedan 1991 - 3, 3 procent. Det visar nya siffror från AMS som presenterades på tisdagen. Den svenska ekonomin går bra och det är stor efterfrågan på arbetskraft.

Nu ökar också företagens intresse för landets invandrare som hittills haft svårt att få jobb.

”Du pratar så bra svenska så du inte har några problem att gå vidare och lära dig dina ämnen”. Det beskedet fick idag Anmar Ansal.

Han är universitetsutbildat dataoperatör och kom till Sverige från Irak för tre och ett halvt år sen. Annmar Ansal har just fått uppehållstillstånd och är arbetslös och var en av de många andra invandrare utan jobb som på tisdagen var inbjudna till ett möte med Arbetsmarknadstyrelsen, AMS och Stockholmsföretagens personalrekryterare.

Mer mångfald
Efterfrågan på arbetskraft är just nu mycket stor och ett av dom företag som vill ha mer utlandsfödd personal är Telia Sonera.

– Vi behöver få mer mångfald när det gäller etnicitet, ålder och kön. Vi måste jobba mycket, mycket mer med det, säger Majlen Helgesson, personalchef vid Telia Soneras dotterföretag Bredband Sverige.

Tror du att invandrare kommer att bli mer och mer accepterade på svensk arbetsmarknad?

– Det måste de, vi har inte råd att misslyckas.

Invandrare ska nu slussas smidigare in i det svenska yrkeslivet genom så kallade instegsjobb ,en sorts provjobb på företagen, och genom mer effektiv bedömning de utlandsföddas yrkeskompetens. Det säger Tord Strannefors, prognoschef på AMS.

– Framöver kommer den svenskfödda befolkningen i aktiv ålder, 20 - 64 år, att minska och hela tillskottet och den tillväxt vi får i den befolkningen kommer från utlandsfödda. Så vill vi ha en ökad sysselsättning då måste sysselsättningen öka i den gruppen.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".