Storbritannien skriver ner tillväxtprognos

I Storbritannien kommer allt fler tecken på att tillväxttakten håller på att dämpas. Finansminister Alistair Darling skrev i dag, tisdag, ner tillväxtprognosen för nästa år, när han presenterade en rapport om ekonomin. Motivet är att alla andra stora länder gör detta just nu.

– Under de här omständigheterna tycker jag att vi ska vara försiktiga och skriva ner prognosen till 2-2,5 procent, sa finansministern och möttes av burop i parlamentet, eftersom hans företrädare Gordon Brown så sent som i våras talade om en tillväxt på cirka 2,5-3 procent.

Flera signaler har kommit den senaste tiden som visar att brittisk ekonomi riskerar att tappa fart. Det handlar till exempel om fastighetspriserna som kanske är på väg neråt, om sämre orderläge inom industrin och om förlorade arbetstillfällen.

En rapport nyligen visade att 6 500 arbeten inom finanssektorn i London riskerar att försvinna nästa år.

Det krisdrabbade bolåneinstitutet Northern Rock var också en väckarklocka för många. Bank of England fick ju ge bolaget nödkrediter, efter att det hade svårt att finansiera sin utlåningsverksamhet.

Ett annat stort problem som just nu drabbar i stort sett alla britter är en pågående poststrejk. 130 000 anställda inom Royal Mail kräver mer betalt och tills vidare delas nästan ingen post alls ut, varken räkningar eller checkar som britterna envisas att betala med.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".