3500 personer har ingått i studien.

Ungdomar som testat droger löper risk att få sociala problem

Personer som experimenterat med droger i ungdomen löper stor risk att som vuxna drabbas av sociala problem, även om de bara använt droger vid enstaka tillfällen. Det visar en ny studie från Beroendecentrums Maria ungdom i Stockholm.

Problemen senare i livet blir ofta allvarliga, säger psykologen Anders Tengström som lett studien.

– Det är psykisk ohälsa, de dör i förtid, de missbrukar, de är kriminella. De vårdas för psykiska sjukdomar och självskadebeteenden så det är hela spektrat, säger han.

3 500 har ingått i studien
Anders Tengström har följt 3 500 personer som har haft kontakt med Maria ungdom, från tonåren fram till 45 års ålder.

Personerna delades in i två grupper; de som i ungdomen hade stora alkohol- eller narkotikaproblem och de som bara testat droger vid enstaka tillfällen. De jämfördes sedan med en kontrollgrupp ur normalbefolkningen.

Gruppen med stora drogproblem fick också senare i livet stora problem med missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa. Vad som var mer förvånande var att även den grupp som bara testat droger vid ett fåtal tillfällen i ungdomen fick stora sociala problem senare i livet.

– Även om man bara experimenterar med narkotika och alkohol som gjorde att man kom in till Maria ungdom vid något tillfälle så kan vi ändå se att de kommer att ha fortsatta problem i vuxen ålder. De kommer så att säga aldrig att bli normala.

Andelen vuxna med allvarliga psykiska besvär var dubbelt så stor bland dem som testat narkotika i ungdomen jämfört med genomsnittet och för kvinnor som experimenterat med droger var sannolikheten att de senare dömdes för brott fyra gånger större.

Viktigt att identifiera
Det här är den första svenska studien av det här slaget och Anders Tengström tycker att en slutsats man bör dra är att det är viktigt att identifiera de ungdomar som experimenterar med droger, även om de inte i nuläget har allvarliga problem. Ett sätt att hjälpa dem kan vara gruppterapi, säger han.

– Vi måste absolut göra nåt för dem direkt för de är många fler än de som har allvarliga problem. De är ändå en belastning för samhället ekonomiskt, men det är också en större grupp människor som har ett lidande i vuxen ålder, säger Anders Tengström, biträdande forskningschef vid Maria ungdom.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".