Skapade en e-postmask

Första åtalet för spridning av datavirus

På onsdagen äger en rättegång rum mot en man som åtalats för att ha smittat datorer med virus. Det är första gången någon åtalas för det i Sverige. Han erkänner att han bland annat blockerade SVT:s e-postlåda med spam.

– Det kom in ungefär ett tusen spam per timme. På den tiden var ju vårt e-postsystem inte dimensionerade för den typen av trafik, så det mådde inte bra. Den angripna e-postadressen blev helt oanvändbar, säger Johan Ribberheim, ansvarig för info-säkerheten på Sveriges Television.

Detta var över fyra år sedan nu som en man i Västernorrland ville få uppmärksamhet för sin sak, att han inte blivit rätt behandlad av skolan.

Skapade en datamask
Han skapade en mask, Ganda, från propaganda, som i sin tur skickade massvis av e-post till olika adresser. Hans kanske viktigaste mål var Skolverket, men det kom e-post också till medier som till SVT, Aftonbladet och tidningen Ångermanland.

– Redan veckan efter hade vi ett skydd för den typen av attacker och det har utvecklats sedan den tiden, så idag skulle en liknande eller värre attack inte märkas ett dugg, säger Johan Ribberheim.

Gandaviruset var ett av de mest spridda i Sverige under 2003 och 2004. Därefter började det försvinna, fast ändå inte helt.

Hundratals brev i timmen
SVT stängde ner adressen till programmet Debatt och öppnade en annan i stället, men det kommer fortfarande hundratals brev i timmen till den gamla adressen.

Om den 35-årige åtalade fälls för grovt dataintrång kan det ge två års fängelse, och han riskerar också två år för grovt egenmäktigt förfarande. Dessutom ska han betala till dem som drabbades.

– Vi var ju tvungna att kalla in personal under hela den aktuella helgen. Plus att vi hade vi en e-postadress till programmet Debatt och vi värderar ju vårt varumärke högt. Vi har begärt ersättning för att vi förlorade den e-postadressen för den har ju inte gått att använda sedan dess, säger Johan Ribberheim.

Clara Tesch, P3 Nyheter
clara.tesch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".