USA varnar Turkiet för att gå in i Irak

USA varnar på tisdagskvällen Turkiet för att gå in militärt i norra Irak. Tidigare gav den turkiska regeringen klartecken till armén att bekämpa den kurdiska separatistgerillan PKK också inne i Irak, sedan gerillans attacker krävt både soldaters och civilas liv i Turkiet den senaste tiden.

Från flera håll i Turkiet rapporteras om spontana demonstrationer till stöd för ett turkiskt intåg i norra Irak, sedan premiärministern på tisdagen gav klartecken att använda alla medel, inklusive att gå in över gränsen, för att bekämpa PKK-gerillan.

Turkiet beskyller de styrande kurdiska partierna i norra Irak, för att ge gerillan en fristad där.

Förskansat sig i bergen
Uppemot 3 000 PKK-medlemmar tros ha förskansat sig i bergen på den irakiska sidan av gränsen.

Därifrån utför de attacker mot mål inne i Turkiet. Sedan i söndags har minst 15 soldater dödats och ytterligare tolv personer dödades i en attack i förra helgen.

Den turkiska armén har omkring 100 000 soldater i området och turkisk tv rapporterar att det styrande AK-partiet nu så fort som möjligt vill ha parlamentets godkännande för ett storskaligt intåg in i norra Irak.

Uppmanar till samarbete
Turkiets allierade i Nato, USA, varnar Turkiet för en invasion och uppmanar istället till samarbete för att lösa problemen.

Men i Turkiet tolkar många det som att USA är mer angeläget om att bibehålla lugnet i den enda delen av Irak som är någorlunda fredlig än vad man är om att hjälpa Turkiet att bekämpa det terrorstämplade PKK.

Caroline Salzinger, Istanbul

caroline.salzinger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".