Tyskt åtal för förnekelse av Förintelsen

Den tyske advokaten Jürgen Rieger, ledande i det högerextrema partiet NPD i Tyskland och som nyligen dömts i Sverige för djurplågeri, står nu också under tyskt åtal. Åklagaren anser att Rieger har förnekat Förintelsen, vilket är ett brott i Tyskland.

”Att utrota judarna var inget som Hitler och nazistledningen planerade under andra världskriget. Gasen som levererades till Auschwitz var avsedd för att avlusa de tyska soldaternas kläder.”

Det är påståenden skickar nu advokaten Jürgen Rieger till domstolen i Mannheim i väntan på att han ska ställas inför rätta. Fälls han kan han dömas till fängelse i upp till fem år.

Högerextremt parti
Hans parti, NPD, är ett av Tysklands högerextrema partier, nationalistiskt kallar partiet sig självt. Det vill bland annat återställa Tysklands gränser som de var år 1937, då delar av nuvarande Polen och Tjeckien ingick i Nazityskland. Jürgen Rieger sitter i NPD:s styrelse.

Han är inte bara en av partiets advokater, han är också själv dömd flera gånger, bland annat för misshandel av politiska motståndare, samt en gång tidigare för folkhets. Dit räknas i Tyskland att förneka eller förringa Förintelsen.

Brottet han nu åtalas för ska han ha begått inför domstol, nämligen i fjol när han försvarade historikern Ernst Zündel inför samma domstol i Mannheim där han nu själv väntar på att ställas inför rätta.

Historierevisionist
Zündel är en så kallad historierevisionist och numera hjälte och martyr för högerextrema. Han dömdes i februari i år till fem års fängelse för att ha förnekat Förintelsen.

Under rättegången mot Zündel ska Jürgen Rieger, som Zündels advokat, nio gånger själv ha bestridit eller förringat nazisternas folkmord på judar under kriget, hävdar åklagaren i åtalet mot honom.

Åklagaren vill nu inte se bara en fällande dom mot Rieger. Han kommer också att kräva yrkesförbud för Rieger som brottmålsadvokat. Blir det domstolens beslut så förlorar det högerextrema Tyskland en av sina rättsliga förkämpar.

Äger säteri i Sverige
I Sverige har Jürgen Rieger varit lantbrukare. Han äger ett säteri i Västergötland sedan 1995. Djurhållningen måste han upphöra med efter misstankar om djurplågeri, något han också dömts för i hovrätten.

Det har inte hindrat att han lyft EU-stöd för betande djur på säteriet. Sammanlagt har han fått 13 miljoner kronor i stöd för driften av gården.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".