Fler pensionärer startar egna företag

Antalet svenskar över 65 år som driver enskild firma har ökat med närmare 30 procent sedan 2000. I den stora gruppen fyrtiotalister som nu går i pension finns det många som fortfarande känner sig friska nog att fortsätta arbeta.

Rune Danielsson, pensionär från Haninge utanför Stockholm, startade eget företag i somras.

– Har man som jag jobbat i hela mitt liv då går det inte bara att sätta sig ner. Det går några veckor, någon månad kanske, men sedan börjar man ju klättra på väggarna, säger han.

Bygg- och hushållstjänster
Rune Danielsson har startat ett företag som hyr ut tjänster av just pensionärer. Till största delen handlar det om byggjobb och hushållsnära tjänster.

Och intresset är stort. Efter starten i juni somras har han nu 75 anställda. Alla över 65 år och den äldsta är 81 år gammal.

I den stora gruppen fyrtiotalister som nu går i pension är det många som fortfarande känner sig friska nog att fortsätta arbeta.

30 procent fler egenföretagare
Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån som Sveriges Pensionärsförbund låtit ta fram var det 30 procent fler egenföretagare över 65 år förra året än vad det var år 2000.

Men det är inte bara en rastlöshet som driver pensionärer att starta egen firma, menar Rune Danielsson.

– Många är tvungna att jobba för att få ekonomin att gå ihop. Många pensionärer är faktiskt väldigt fattiga, framför allt kvinnor som har varit hemma i större delen av sitt liv. De har ju ingen pension som går att leva på utan de tvingas att jobba, säger han.

Många 40-talister intresserade
Även Mats Evergren på Nyföretagarcentrum i Stockholm märker av det stora intresset från pensionärerna. Han menar att många 40-talister har en långt arbetsliv bakom sig och en tillräckligt stor trygghet både ekonomiskt och erfarenhetsmässigt för att våga sig på ett egenföretagande.

I en rådande högkonjunktur där allt fler lyckas med sitt företag vågar fler följa på trenden, säger han.

– Attityden till företagande ökar och det är fler som startar företag nu än på mycket länge. det gäller över hela skalan, men framför allt är det kul att se att de som har lång och gedigen erfarenhet och framför allt ett bra kontaktnät fortsätter att dela med sig sina tjänster till andra, säger Mats Evergren.

Tänker inte ta det lugnt
Om man frågar Rune Danielsson om han någonsin tänker ta det lugnt och dra sig tillbaka, skakar han bara på huvudet.

– Detta är avkoppling för mig, men det är klart att det kan vara tolv, fjorton timmar om dygnet i bland. Men jag är van vid det, säger han.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".