Bilen kvinnorna färdades i.

Ny kritik mot säkerhetsbolag i Irak

Vakter från ett privat säkerhetsbolag sköt på tisdagen ihjäl två kvinnor i centrala Bagdad i Irak. Händelsen leder till ny kritik mot de utländska bolagens roll i landet.

Dödsskjutningen inträffade när vakterna skulle skydda en fordonskonvoj genom centrala Bagdad.

Öppnade eld
Vakterna gjorde tecken åt en förbipasserande bil att köra åt sidan. När den kvinnliga föraren inte lydde öppnade vakterna eld och dödade bilföraren och hennes passagerare.

Säkerhetsbolaget, Unity Resources Group, är baserat i Dubai. Bolaget bekräftar att vakterna var inblandade i skottlossningen och beklagar det inträffade.

Dödsskjutningen spär på kritiken mot de utländska säkerhetsfirmorna. För tre veckor sedan öppnade vakter från det amerikanska säkerhetsbolaget Blackwater som eld i en rondell i centrala Bagdad och dödade sjutton irakier.

Hård kritik
Händelsen har lett till hård kritik mot bolagen, som anklagas för att agera som privatarméer utanför lagens ramar och utan att vare sig amerikansk eller irakisk militär har kontroll över dem.

Blackwater utreds nu av både den amerikanska federala polisen FBI och av irakiska myndigheter.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".