Fler och rikare miljardärer i Kina

Miljardärerna i Kina har haft ett bra år. De blir både fler och rikare. I genomsnitt har Kinas 800 rikaste personer fördubblat sina förmögenheter på ett år och landet har nu flest dollarmiljardärer i världen efter USA.

Både börserna och fastighetsmarknaderna är som galna i Kina. Vanligt folk skaffar börskonton som aldrig förr och de superrika skär guld med täljkniv.

Förra året hade Kina 15 dollarmiljardärer, i år är de 108, enligt forskaren Rupert Hoogwerf som har studerat Kinas största förmögenheter.

25-årig kvinna rikast
Kinas rikaste person är just nu Yang Huiyan, en 25-årig kvinna som nyligen fick över 17 miljarder dollar av sin pappa som arbetar i fastighetsbranschen.

I och med den gåvan petar hon ner Kinas pappersdrottning till en andra plats på listan över Kinas rikaste.

Den 50-åriga Zhang Yin med sitt pappersåtervinningsföretag räknas som den kvinna i världen som själv skapat den största förmögenheten. Hennes företag är värt 2,4 miljarder dollar, enligt finansmagasinet Forbes.

Med hjälp av sitt oglamourösa återvinningsimperium har Zhang Yin trefaldigat sin förmögenhet sedan förra året och lämnar därmed andra rika kvinnor som amerikanska tv-divan Oprah Winfrey, eBay-grundaren Margaret Whitman och Harry Potters skapare JK Rowling långt efter sig.

Myndigheter försöker motverka spekulation
Miljardärerna frodas alltså i Kina, men de glödheta börserna och fastighetsmarknaderna är ett problem för myndigheterna, som hela tiden försöker att kyla ner spekulationer av rädsla för bubblor.

Kinas inkomstskillnader ökar också hela tiden och den stora klyftan mellan fattiga och rika räknas som ett av de största samhällsproblemen här.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".