1 av 2
Gerhard Ertl tog emot journalister på Fritz-Haberinstitutet i Berlin.
2 av 2
Klicka för grafik.

Tysk professor får Nobelpriset i kemi

Årets Nobelpris i kemi går till professor Gerhard Ertl från Berlin. Han belönas för sina grundläggande arbeten inom ytkemin, som bland annat kan användas för att förklara varför ytor rostar och varför ozon bryts ner, och hur katalysatorer i bilar fungerar. Ertl fick priset på sin födelsedag.

På Fritz-Haberinstitutet i Berlin där Ertl fick beskedet på onsdagen köade gratulanter och journalister.

Han fyller 71 år just i dag, onsdag, och är alltså professor emeritus. Men i Tyskland slänger de inte ut sina forskare från instituteten bara för att de uppnår en viss ålder, så han satt vid sitt skrivbord när det ringde. Ertl såg genast på displayen att samtalet kom från Sverige.

Svarade tålmodigt på frågor
Sedan proppades entrén igen här på institutet, som ligger i det lummiga och burgna västra Berlin. Blommor, champagne, kameror och mikrofoner. Den vithårige professorn satt uppträngd mot sin dataskärm, och svarade tålmodigt på alla frågor.

När han nu vinner 10 miljoner svenska kronor, vad är det som gör just honom till en nobelpristagare?

– Jag brukar säja att en forskare behöver tre saker, pengar, tur och tålamod. Pengar att forska, tur att hitta ett ämne och bra medarbetare och tålamod att fortsätta år efter år.

Trodde priset skulle delas
När Gerhard Ertl fick samtalet från Stockholm på onsdagsförmiddagen, ställde han själv en fråga till Nobelkommitténs sekreterare. Han undrade vilka han skulle dela priset med.

– Det finns en rad andra framgångsrika forskare på mitt ormåde. Jag blev verkligen överraskad att jag ensam vinner priset, säger han.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".