Göta hovrätt frikände landstingschefer

Göta hovrätt frikände på onsdagen de båda landstingschefer som åtalats för arbetsmiljöbrott i samband med dödsbranden på regionpsykiatriska kliniken i Växjö för fyra år sedan. Tidigare har tingsrätten kommit fram till samma sak.

– Det är skönt att det här är passerat och förbi. Det här åtalet borde enligt min uppfattning aldrig ha väckts. Det här är en tragisk olyckshändelse och ingenting annat, det får man acceptera, säger advokat Sture Larsson som har försvarat en av de åtalade cheferna.

Den dramatiska branden på regionpsykiatriska kliniken i Växjö som anlas av en patient kostade två kvinnor livet och flera andra patienter skadades.

När branden upptäcktes tidigt på morgonen den 1 augusti 2003 blev det kalabalik, patienten som tände elden gjorde våldsamt motstånd och dessutom hade personalen, som alla bestod av outbildade vikarier, svårt att hitta brandutrustningen.

Hovrätten går på tingsrättens linje
Enligt åklagaren har just bristen på utbildning av brandskydd förvärrat händelsen och ansvariga för de bristerna var den tidigare landstingsdirektören och chefen för psykiatrin, menade åklagaren i rättegången, och ville därför se båda fällda för arbetsmiljöbrott, innefattande bland annat grovt vållande till annans död.

Men precis som tidigare Växjö tingsrätt, så väljer alltså Göta Hovrätt nu att helt fria båda männen.

Hovrätten anser i och för sig att effekterna av branden troligen kunde ha mildrats om personalen hade handlat på annat sätt när elden upptäcktes. Men med tanke på den snabba och dramatiska utvecklingen så hade det krävts lång och regelbunden övning om man reflexmässigt garanterat skulle handlat helt rätt.

Kan inte ställas till svars
Därför drar hovrätten slutsatsen att det inte går att säga att personalen hade handlat annorlunda ens om de hade genomgått landstingets två timmars brandutbildning.

Det betyder att bristerna i arbetsmiljön på psykiatriska klinken inte förvärrat situationen på ett sådant sätt att det går att ställa någon till svars för arbetsmiljöbrott och därmed frias alltså båda de åtalade cheferna av en enhällig hovrätt.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".