Offer för pakistanska attacker begravdes

I Pakistan deltog på onsdagen tusentals människor vid begravningar av ett 50-tal människor som dödats när landets flygvapen anföll byar i jakten på muslimska extremister. Många av offren uppges vara civila.

Oroligheterna i delar av Pakistan är bland de värsta på senare år. Vid tre dagars strider har minst 250 människor dödats, däribland 47 soldater i pakistanska armén. Oroshärden ligger i Norra Waziristan, på gränsen mot Afghanistan.

Anklagas för halshuggningar
Pakistanska myndigheter säger att området är fullt av pro-talibanska extremister och al-Qaida, som infört strikta muslimska lagar i de delar de kontrollerar. De anklagas också för att ha halshuggit tillfångatagna pakistanska soldater.

Lokalinvånare säger att många av dem som dödats i den pakistanska regeringsoffensiven är oskyldiga civila, men det förnekas av en regeringstalesman.

200 soldater hålls fångna
I närbelägna Södra Waziristan har militanta extremister hållit runt 200 pakistanska regeringssoldater fångna i flera veckor, och minst tre soldater har dödats.

En av ledarna i regionen har hotat att skicka självmordsbombare för att döda förra premiärministern Benazir Bhutto när hon väntas återvända från exil i nästa vecka, det uppger pakistanska tidningar.

Press från USA
Många pakistanier är emot militära insatser mot egna landsmän, en del kritiker ser attackerna som ett led i den USA-ledda kampen mot terrorismen.

Men samtidigt står president Pervez Musharraf under press från USA och från en del håll i Pakistan, att försöka etablera centralmaktens kontroll också i delar av landet där talibaner och andra extremister nu frodas.

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".