Toppolitiker hoppade av internationellt energimöte

Det internationella energimötet i Litauens huvudstad Vilnius fick en dålig start. Många av de toppolitiker som man hade hoppats på skulle komma, kom inte. Tanken på att skriva ett avtal mellan de baltiska staterna och Polen om kärnkraftssamarbete måste nu sannolikt skrinläggas.

Avsikten är att de baltiska staterna och Polen tillsammans skall bygga ett nytt modernt kärnkraftverk istället för det sovjetiskbyggda i Ignalina i Litauen som skall stängas helt och hållet 2010.

Vill komma ifrån energiberoende
I dag är de baltiska staterna helt beroende av Ryssland när det gäller energiförsörjningen och det är ett beroende de vill komma ifrån. Meningen var att de tre länderna redan i juli skulle underteckna ett avtal tillsammans med Polen som också vill vara med.

Då sprack det dock på grund av polska politiska problem på hemmaplan och också den här gången är det Polen som ställer till problem.

I Vilnius cirkulerar uppgifter som säger att Polen vill ha garantier för att alltid ha tillgång till en viss mängd av den energi som kommer att produceras i det nya kärnkraftverket.

Avtalet dröjer
Diskussionerna fortsätter men just nu ser det ut som om man får vänta ytterligare ett tag på avtalet.

En annan besvikelse är att många toppolitiker som man har velat se delta i energimötet i Vilnius har uteblivit, bland dem Rysslands president Vladimir Putin. Det här ses som en rysk protest mot att mötet har en agenda riktad mot Ryssland; att göra Östeuropa oberoende av rysk energi.

Christer Fridén, Tallinn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".