Lagrådet kritiserar nya fastighetsavgiften

Regeringens förslag att ersätta fastighetsskatten med en så kallad avgift får kritik av juristerna i Lagrådet. Lagrådet anser bland annat att det är fel att inte också kalla den nya avgiften för en skatt.

För ett par veckor sedan presenterade regeringen sitt förslag att ersätta sen statliga fastighetsskatten men en så kallad kommunal fastighetsavgift, maximalt 6 000 kronor per hus och en höjd skatt på vinsten från 20 till 22 procent.

Dessutom kommer de som sålt sin bostad med vinst och sen köpt en dyrare bostad för pengarna betala en årlig ränta på en halv procent på vinsten.

Borde benämnas skatt
Men Lagrådet, som är den myndighet som granskar viktiga lagförslag innan de tas upp i riksdagen, kommer nu med kritik. Det är angeläget att en pålaga som de facto utgör en skatt också benämns skatt, skriver Lagrådet i sitt utlåtande.

Lagrådet har också synpunkter på hur regeringen konstruerat systemet kring hur de boende ska få betala ränta på en vinst som de ännu inte kvitterat ut.

I regeringens förslag kallas det hela för en schablonintäkt, men Lagrådet avfärdar beskrivningen:

”Det är aldrig bra att skapa dimridåer kring den verkliga effekten eller det verkliga syftet med en lagbestämmelse. Det går hur som helst inte att dölja att det är fråga om ett skatteuttag, främst avsett att finansiera det bortfall av skatteintäkter som införandet av den kommunala fastighetsavgiften medför.”

”Ej retroaktiv lagstiftning”
Lagrådet kritiserar däremot inte förslaget att också de som redan tidigare skjutit upp vinster kommer att få betala ränta på pengarna. Det handlar inte om så kallad retroaktiv lagstiftning, menar Lagrådet.

Och sammantaget föreslår heller inte Lagrådet att hela förslaget ska stoppas. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund säger också att han inte tror att kritiken kommer att rucka på förslaget i grunden.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".