Fler bostadsrätter till fast pris

Nu säljs allt fler bostadsrätter till fast pris, alltså utan budgivning. Och detta i de dyraste områdena i Sverige, Stockholms innerstad. Fasta priser kan verkligen vara början på den prisnedgång många har talat om, tror Hans Lind, professor i fastighets-ekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

– Det tar längre tid att sälja husen. Det är färre som kommer på visningarna. Det finns ganska många signaler om att priserna håller på att vända neråt. Det här är ju en ytterligare signal om att många på marknaden inte tror att det går att få ut så mycket mer än man fick ut tidigare, säger Hans Lind.

Ekot har granskat samtliga 1 120 lägenheter i Stockholms innerstad, som den senaste helgen fanns till försäljning på fastighetsmäklarnas internetsida ”Hemnet”.

Budgivning vanligast
Det vanligaste är att annonsen anger ett startpris och att det sedan är budgivning som gäller. Men nu visar det sig att 78 av dessa 1 120 lägenheter nu säljs till ett fast pris. Det är nästan sju procent av alla erbjudanden.

78 lägenheter är många eftersom det så sent som i våras knappt fanns en enda annons i detta område med fast pris.

Att gå ut med ett fast pris kan visa på säljarens osäkerhet, menar Hans Lind. Säljaren tror inte att budgivningen ska ge mer. Snarare öppnar säljaren för en liten sänkning.

Priserna sjunker
Även om fastighetsmäklarna nu säger att det är prisökningstakten som har minskat något. så visar ändå försäljningssiffrorna på internetsidan Mäklarstatistik att bostadsrättspriserna i Stockholms innerstad sjönk några tusenlappar per kvadratmeter i september.

Om det nu blir fortsatta prisfall på bostadsrätter så kan det gå fort, menar Hans Lind.

– Det historiska mönstret när det gäller sådana här cykler på fastighetsmarknaden är ofta att uppgången är lite längre och långsammare, men sedan när det vänder så vänder det ganska snabbt nedåt. Det beror då på att köparna plötsligt inser att det är deras marknad. Många vill ju inte köpa en bostad idag och sedan upptäcka om tre månader att den har fallit med tio procent. Det är liksom inte så kul.

Förväntningarna viktigast
Det är många bollar luften nu, när det gäller beskattningen av bostäder, säger Hans Lind. Men det är en annan sak som är viktigare för prisutvecklingen.

– Jag tror att det viktigaste, det är det här med förväntningar. Om jag tror att priserna går upp då tänker jag att det är bäst att slå till innan det blir ändå dyrare. Om jag börjar förvänta mig att priserna kommer att falla. Ja, då tänker jag att vi kan vänta lite. Det är ingen brådska. Det kommer att finnas gott om objekt här, säger Hans Lind.

 Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".