Polska nunnor tvingas lämna sitt kloster.

Polskt nunnekloster stormat av polis

Polsk polis stormade på onsdagen ett kloster i södra Polen för att avhysa 65 nunnor som i över två års tid illegalt ockuperat klostret. Den väl förberedda stormningen av de barrikaderade nunnorna avlöpte utan större problem. En av nunnorna hade till polisernas förvåning en baby i famnen.

En sådan avhysning har aldrig tidigare förekommit i Polen. För två och ett halvt år sedan stängde 65 nunnor in sig i Betanki-klostret i Kazimierz Dolny i östra Polen. Systrarna i orden protesterade mot att deras abbedissa Jadwiga måste bytas ut.

Kyrkan uteslöt nunnorna
Abbedissan betecknades av polska katolska kyrkans ledning som extrem, tvivelaktig och att hon i sin församling släppte in människor som inte lämpade sig för nunnelivet.

I december i fjol uteslöt Vatikanen de 65 systrarna ur katolska kyrkans gemenskap. Katolska kyrkan lade mer eller mindre locket på om den långa konflikten men massmedier här i Polen har hela tiden försökt få kontakt med de självisolerade nunnorna där de flesta uppges vara i tjugoårsåldern.
Flera nunnor gravida
Stormningen och avhysningen av nunnorna och en munk var ett känsligt kapitel eftersom flera av de revolterande nunnorna i brev hotat med att ta sina liv. Cirka 150 mestadels kvinnliga poliser stormade klostret tätt följda av psykologer, förhandlingsexperter, sjukvårdspersonal och präster.

De stormande poliserna möttes av psalmsång och glåpord. Till allas förvåning bar en av nunnorna en åtta månader gammal baby i sin famn, några av nunnorna uppges vara gravida. I klosterlokalerna återfanns inte bara nunnorna och en munk utan också ytterligare ett par män med hittills okänd bakgrund.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".