Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sidas Stockholmskontor.

Sida granskar sig själv

Uppdaterad 11:54
Statens biståndsorganisation Sida ska låta göra en egen granskning av de projekt som kritiserats av Riksrevisonen. Sida ska också träffa sina samarbetsorganisationer för att diskutera Riksrevisionens granskning.

Förutom att ta reda på hur mycket pengar som kan ha försvunnit från biståndsprojekten ska det också granskas om det begåtts något brott, säger Magnus Lindell, avdelningschef på Sida.

– Riksrevisionens granskning visade inte exakta belopp. Nu är det vårt jobb att ta den här granskningen ett steg till och verkligen verifiera vad, om något, är det som är föremål för oegentligheter och vad ska i så fall återbetalas till Sida.

Pengar försvann
Riksrevisionens rapport om svenskt bistånd presenterades i förra veckan. I granskningen ingick 15 projekt i fyra afrikanska länder som drivits med medel från Sida som förmedlats via Forum Syd och Svenska Missionsrådet. Inget projekt klarade sig helt från kritik. Det handlade bland annat om pengar som försvunnit, och projektledare som gett sig själva höga löner.

Riksrevisionens projektledare Staffan Ivarsson pratade om korruption.

– Det blir en slags korruptiv miljö, man tala om en smygande korruption på bredden.

Oberoende utredare tillsätts
Sida vill förstås visa att man tar Riksrevisionens kritik på allvar. Nu ska Sida tillsätta en oberoende utredare, som ska granska de utpekade projekten ytterligare en gång. Först efter att den granskningen är klar kommer Sida ta ställning till om nån polisanmälan ska göras, eller om pengar ska krävas tillbaka.

Men redan nu, innan den egna granskning ens är påbörjad, tycker Magnus Lindell att det står klart att kontrollen av hur biståndspengar används måste bli bättre.

– Vi måste få hela det är systemet att fungera. Det är inte möjligt att skicka ut svenska revisorer till 6 000 projekt. Vi måste se till att systemet blir så robust så att det fungerar i alla miljöer, för bistånd verkar i väldigt besvärliga miljöer, annars hade det inte behövts.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".