Ministern Fadela Amaro är kritiksk.

Fransmän protesterar mot DNA-test

I Frankrike har regeringens invandringspolitik lett till kraftiga protester. Kritiken är särskilt hård mot förslaget att invandrare kan tvingas att underkasta sig DNA-test för att styrka sitt släktskap, om de vill återförenas med sin familj i Frankrike.

Kritiken kommer till och med inifrån president Nicolas Sarkozys regering.

– Som dotter till en invandrare är jag dödstrött på att invandringen används som ett slagträ i politiken, säger minister Fadela Amara.

Fadela Amara var tidigare ordförande för organisationen ”Varken horor eller kuvade” och plockades in som minister av president Sarkozy för att bredda regeringen.

Krav på avgång
DNA-tester är kränkande och familjemedlemmar har inte alltid samma genetiska kedjor, menar kritikerna.

För minister Fadela Amaras del kom kraven på hennes avgång snabbt, men hon svarade att hon är en fri kvinna, som själv väljer om hon ska avgå.

Nicolas Sarkozys regering rymmer nio socialister och centerpolitiker. Detta är första gången som ordet avhopp blivit aktuellt.

Invandringspolitik väcker debatt
Invandringsfrågorna är inflammerade. Fackförbundens skrammel om strejk mot de ekonomiska nedskärningarna ter sig nästan harmlösa jämfört med ilskan kring invandringspolitiken.

Nicolas Sarkozy vann presidentvalet delvis på en hårdför ton. Han lockade till sig många av Nationella Frontens väljare, vars partiledare Jean-Mari Le Pen idag står desarmerad och i ett läge att han eventuellt måste sälja sitt partihögkvarter här i Paris.

Att neka illegala invandrare tak över huvudet är en annan känslig linje. På onsdagen fick också gendarmerna, de franska militärpoliserna order om att skärpa jakten på illegala invandrare på tåg och vägar.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".