Polisen försökte få stopp på Rödebybråk

Bara några dagar före dödskjutningen i Rödeby försökte polisen att få stopp på bråket mellan ungdomsgänget och familjen. Tre av ungdomarna, bland annat den avlidne 15-åringen, kallades in till polisen i ett försök att stopp på trakasserierna.

Det var i mitten av förra veckan som polisen bedömde situationen i Rödeby så allvarlig att man beslutade sig för att försöka få stopp på oroligheterna.

Tre ungdomar, därav den nu avlidne 15-åringen, kallades in till ett samtal i polishuset i Karlskrona, där bland andra närpolisen Lennart Hansson deltog.

– Ett av målen med samtalen vi förde var att han skulle kunna påverka andra i positiv riktning, och få slut på den här vad vi kan kalla negativa mopedkulturen.

Destruktivt beteende
En av avsikterna med mötet var alltså att få de tre ungdomarna att försöka få den nu skottskadade 16-åringen, som enligt polisen tillsammans med ett par andra är drivande i den här kretsen av ungdomar, att bryta sitt destruktiva beteende.

Ett beteende som bland annat lett fram till att han vid flera tillfällen blivit polisanmäld av den familj, som uppgett att man under två års tid blivit trakasserad, förfölj och hotad och där pappan i familjen på natten den 6 oktober sköt skarpt mot bland andra 16-åringen.

Medlingsförsök utan verkan
Men polisen medlingsförsök hade inte avsedd effekt, ett par dygn efter samtalet i polishuset var 15-åringen och ytterligare en person som deltog i mötet hos polisen på gården i Rödeby tillsammans med 16-åringen och tre andra ungdomar.

Ett besök som fick en tragisk utgång och Lennart Hansson har svårt att förstå hur det kunde sluta på det här sättet.

– Jag tänker naturligtvis oerhört mycket och jag tänker på hans anhöriga också och naturligtvis på dem på gården.

Fredrik Persson, SR Blekinge
fredrik.persson@sr.se

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".