"Inte riskfritt med frivilliga övervakare"

Många unga brottslingar som döms till skyddstillsyn lever med en frivillig övervakare. Men det har aldrig skett någon grundlig utvärdering av verksamheten och det kan behöva granskas, anser Kriminalvården.

– Vi har goda erfarenheter av systemet, men vi har från myndighetens sida inte gjort någon mer systematisk utvärdering av det och kan det absolut finnas skäl att göra, säger Martin Grann kriminalvårdens utvecklingschef.

För den som dömts till skyddstillsyn gäller det att sköta sig och försörja sig under tre år. Och för att kontrollera det här får personen en övervakare. Ofta föreslår den dömde själv någon i sin omgivning som kriminalvården sen bedömer om den är lämplig eller inte.

Risker med systemet
Men verksamheten har aldrig utvärderats grundligt och Martin Grann erkänner att det klart finns risker med systemet.

– De risker som finns är förenade med att vi inte har någon omfattande kontroll av vilka som blir sådana här lekmannaövervakare.

Ekonomi kan hindra
Det är inte alltid lätt att få folk att ställa upp som frivilliga övervakare. Tidigare kunde man i deklarationen dra av de omkostnader kring övervakningen som översteg 1 000 kronor. Men de nya skattereglerna som trädde i kraft vid årsskiftet innebär att beloppet måste överstiga 5 000 kronor för att avdrag ska kunna göras, vilket sker ytterst sällan.

Enligt Marianne Albemark, kriminalvårdsombudsman vid RFS, Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare, kan de frivilliga nu behöva betala för att ha uppdrag. Och nu ser hon en fara med att folk slutar att ställa upp.

– Om människor inte tar uppdrag för att de i princip känner att de har utgifter för själva uppdraget så är det bekymmersamt.

Stöd behövs inte kontroll
En som varit frivillig övervakare tre gånger är Göran Karlsson från Stockholm. Han tror att många tycker att det daltas med dem som dömts till skyddstillsyn, men han tycker det är viktigt att poängtera att övervakarens uppgift i första hand är att visa stöd framför att hårt kontrollera och övervaka.

– Om de ska göra det är man ju tillbaka till frivården, där det sitter en utbildad frivårdsinspektör och det var ju det ska komma ifrån, tycker jag, säger Göran Karlsson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".