Oro för narkotikaforskningens framtid

Det är oklart hur svensk narkotikaforskning kommer att fungera efter årsskiftet. Projektet Mobilisering mot narkotika som samlat svensk narkotikaforskning, både medicinsk och samhällsvetenskaplig, avslutas.

– Människor med narkotikaproblem är en svag grupp i samhället och det avspeglar sig också när det gäller forskningsfinansiering, säger Johan Franck forskningschef inom psykiatri på Karolinska institutet och Stockholms läns landsting

Vid årsskiftet avvecklas kommittén Mobilisering mot narkotika som sedan 2002 letts av den narkotikapolitiska samordnaren Björn Fries. Regeringen tänker sig nu att verksamheten ska läggas ut på andra myndigheter. Vad som ska göras var är dock fortfarande oklart.

Bättre kvalité
Mobilisering mot narkotika har delat ut nära 100 miljoner kronor till forskning om allt ifrån hur kroppen påverkas av olika preparat till vad det är som gör att vissa unga testar droger.

Johan Francks forskning handlar om amfetaminmissbruk där det fortfarande inte finns någon vetenskapligt bevisad effektiv behandling. Enligt Johan Franck har den samordning som skett de senaste fem åren lett till bättre kvalitet i forskningen.

– Tidigare var det ofta så att man, så att säga, fick gå med håven runt till olika anslagsgivare, till exempel myndigheter eller socialdepartementet och fånga upp pengar i olika projekt här och där. Idag har vi en samordning på det sättet att alla projekt granskas från kvalitetsperspektiv och endast de bästa projekten får pengar.

Inga pengar
Efter årsskiftet finns inte längre några riktade pengar avsatta till svensk narkotikaforskning.

Narkotikasamordnaren Björn Fries tror att narkotikaforskningen får svårt att hävda sig om den ska konkurrera med annan forskning.

– Jag är orolig för den utvecklingen och tror att vi ganska snabbt hamnar lite efter och det är förödande för de som behöver hjälp.

Anders Jelmin
anders-jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".