Mutor vanligt i ukrainska markaffärer

I Ukraina ökar korruptionen och inget område är så korrupt som fastighets- och markaffärer. Det gäller särskilt Kiev där fastighetsmarknaden växer snabbt med allt högre priser. Tomtmark för kommersiella fastigheter är attraktiva och kräver höga mutor.

Vanligen går det inte att köpa loss mark i Kievområdet utan den hyrs med årsarrenden på mellan fem och 49 år. Men i dag oftast på 15 år, berättar Stanislav, ung ukrainare som arbetar med att förmedla mark till utländska investerare.

Företaget han arbetare för agerar som en slags mellanhand och tar också hand om de mutor som krävs till Kievs stad och den statliga organisation som har hand om privatisering av mark.

– Mellan 35 000 och 50 000 dollar är priset per hektar för en muta i markaffärer i Kievområdet, säger han.

Kommersiella fastigheter
Det är pengar som måste betalas för att några kontrakt överhuvudtaget ska skrivas som reglerar den nye ägaren till marken.

Dessa höga mutor gäller framförallt för företag som köper mark för att bygga kommersiella fastigheter, som kontor eller affärer.

Ukrainas korruption har ökat de senaste åren och det beräknas att minst varannan medborgare betalat en muta. I den heta fastighetsbranschen görs inga affärer utan mutor, enligt Stanislav.

Ikea ger upp
Ikea har länge utan framgång sökt tillstånd att bygga varuhus på en tomt utanför Kiev. Ingen har kunnat förklara varför möbeljätten inte fått tillstånd, men det finns de som hävdar att det beror på en ovanligt korrupt stadsledning i Kiev. Möbeljätten, vars policy är att aldrig betala mutor, verkar nu istället sikta på ett avtal i Odessa vid Svarta havskusten.

I en ledare i tidningen Kiev post kritiseras borgmästaren och Kievs statsfullmäktige för att på en enda dag ha kuppat igenom 400 markaffärer med okända företag och individer.

Ledaren anklagar stadsledningen för att ha stulit mark till ett värde av 200 miljoner dollar i skumma markavtal.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".