Gravfrid vid Estonia ifrågasätts

Avtalet om gravfrid vid Estonia är oförenligt med internationell rätt, det hävdar Eke Boesten, holländsk expert på havsrätt. Hon vill inleda en juridisk process mot länderna bakom avtalet, bland annat Sverige, Finland och Estland.
Boesten försöker få igång en process dels vid FN:s internationella sjödomstol i Hamburg och dels hos Finlands justitiekansler som i dag ska lämna besked om ärendet kommer att tas upp. Boesten arbetar åt amerikanen Gregg Bemis som tillsammans med den tyska teveproducenten Jutta Rabe har genomfört dykningar vid Estonias vrak. Hugo Tiberg, professorn i sjörätt vid Stockholms universitet tror att de kommer att få svårt att få gehör för sin klagan eftersom Estonialagen inte gör anspråk på att gälla ute på internationellt vatten utan bara i de länder som undertecknat den. Men Däremot så tycket Hugo Tiberg att det är viktigt att den juridiska processen mot estonialagen drivs vidare eftersom den bryter mot skyldigheten att utreda sjöolyckor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista