JK kan tillåta ny styckmordsprocess

De två läkare som anklagades för ett uppmärksammat styckmord på en kvinna 1984 kan få sina skadeståndskrav mot staten prövade i domstol. Justitiekanslern Göran Lambertz kan tänka sig att häva preskriptionen. Det skriver tidningen Riksdag & Departement.

Allmänläkaren och obducenten friades från styckmordet och har krävt skadestånd flera gånger för att deras läkarlegitimationer drogs in. I våras krävde de 35 miljoner kronor av staten. Nu säger Göran Lambertz att det finns en hel del som talar för att de båda läkarna ska få en ny skadeståndsprocess.

– Den prövning som skedde på 80-talet var inte riktigt rättssäker. Och det finns en hel del invändningar mot den process som var då och det finns en väldigt stor rörelse för att de ska få sin sak prövad igen, för att skuldfrågan inte är så säker som man kanske har trott.

Men du har satt som villkor att läkarna ska byta ombud?

– Det är väldigt viktigt att den här processen blir en fokuserad, koncentrerad och bra process och då måste den som för talan klara av det, och jag har mina dubier beträffande det nuvarande ombudet.

Så om de byter ombud får de en ny chans?

– Det talar allt för, säger Göran Lambertz.

Lasse Johansson, P1-morgon
lars.e.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".