Doris Lessing fick Nobelpriset i litteratur

Uppdaterad 17:15
Till 2007 års Nobelpristagare i litteratur utsågs på torsdagen den engelska författaren Doris Lessing.

Svenska Akademins motivering lyder:

”den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”.

Prissumman är på tio miljoner kronor.

Doris Lessing är 87 år. Hon föddes i nuvarande Iran av brittiska föräldrar. Redan 1925 flyttade familjen till en farm i dåvarande Sydrhodesia, dagens Zimbabwe i hopp om bättre försörjning.

Uppväxten där skildrade Doris Lessing i första delen av självbiografin Under huden från 1994.

1949 flyttade hon till London och strax därefter romandebuterade hon med ”Gräset sjunger” (The Grass is Singing), om förhållandet mellan en vit farmarhustru och hennes svarta tjänare.

Sedan dess har hon skrivit ett 60-tal verk.

Doris Lessing har haft ett stort politiskt engagemang och skildrat rasmotsättningarna i södra Afrika. Boken ”Den femte sanningen”, som också blev hennes definitiva genombrott, ses som ett viktigt feministiskt verk.

Under 1950-talet var Doris Lessing engagerad kommunist i England och arbetade mot atomvapnen.

Hela tiden fram till apartheidregimens fall i Sydafrika 1995 var hon på grund av sin regimkritik förbjuden att besöka det landet. Efter ett kort besök i Sydrhodesia 1956 förbjöds hon av samma skäl också att åka dit.

Strax efter tillkännagivandet i Börshuset, utvecklade Horace Engdahl sina åsikter om årets pristagare.

– Hon är en absolut orädd författare som vågar säga sanningen rakt i ansiktet på den allmänna anständigheten och dess begrepp om hur män och kvinnor bör vara. Det har hon varit i mer än ett halvt sekel, sa Horace Engdahl.

Översättaren Annika Preis har översatt sex av Doris Lessings böcker och hennes favorit är ”Det femte barnet”. Hon beskriver Doris Lessings språk.

– Klart, tydligt, utmejslat. Ett väldigt hamrat språk och det varierar lite efter ämnet. Det är ett oerhört precist språk men det är lätt att läsa det.

Så sent som i år kom Doris Lessing ut med boken ”The Cleft” som ännu inte översatts till svenska. Doris Lessing är den elfte kvinnan som fått Nobelpriset i litteratur sedan priset började delas ut 1901.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se