Investor vill köpa Vin & Sprit

Många internationella företag har visat intresse för att köpa det statliga Vin & Sprit. Nu ställer sig också familjen Wallenbergs maktbolag Investor i kön bland friarna och ett av argumenten är att bolaget då kan bli kvar i Sverige.

– Vi tycker att det här är en intressant tillgång som man skulle kunna utveckla mycket bra och jag tror att i konstellationen EQT, så kan man bibehålla ett svenskt huvudkontor. Det tror jag kan skapa extra värden ur ett svenskt perspektiv. Det vore väl trevligt med en svensk ägare, säger Investors vd Börje Ekholm.

Så du stödjer den här idén?

– Ja, det gör jag och ett samarbete kan inte uteslutas.

Det är känt att riskkapitalbolaget EQT, där Investor är stor ägare, har visat intresse för Vin & Sprit. Nu säger Investors vd att Investor mera direkt vill vara med när det statliga bolaget ska säljas ut.

Fram till i dag har en lång rad internationella vin- och spritjättar redan hört av sig till regeringen för att anmäla intresse när bolaget väl ska säljas ut. Det kommer att bli en budtävlan om vem som är beredd att betala bäst och då kommer också svenska intressen att vara med.

Negativa följder av utflyttning
Börje Ekholm spelar nu ut ett annat kort kopplat till debatten om att många huvudkontor har lämnat Sverige och att det kan få negativa följder.

– Att vidmakthålla huvudkontoren är av yttersta vikt. När huvudkontoren flyttar ut försvinner inte bara mycket kompetens utan också kontrollen över forskning och utveckling över investeringar. Det drabbar landet på sikt, säger Investors vd Börje Ekholm.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".