Köpbojkott av tomater pressar regeringen

Argentinska konsumenter har inlett en köpbojkott av tomater i protest mot prishöjningar. Bakom protesterna finns också kritik mot regeringen som anklagas för att manipulera statistiken så att inflationen ser mindre ut än vad den är.

Enligt Argentinas statistiska centralbyrå så kostade ett kilo tomater i augusti knappt fyra pesos, men i affärer och på marknader låg priset närmare 18 pesos, mer än fyra gånger så mycket.

I protest, både mot det höga priset och mot den falska officiella statistiken, uppmanar nu en rad konsumentorganisationer med stöd av drygt 600 kinesägda snabbköp till köpbojkott av tomater.

Uppslutningen har varit häpnadsväckande stor. Bara på några dagar har priset pressats ner ordentligt.

Presidenten pressar ner priset
Aktionen har också bidragit till att president Nestor Kirchner har lyckats övertyga landets största stormarknader att sänka priserna på basvaror med fem procent,

vilket är en väl tajmad framgång för honom bara tre veckor innan presidentvalet, där presidenthustrun Cristina Kirchner är stor favorit.

Många konsumentorganisationer är skeptiska.

Nestor Kirchner har ofta försökt kontrollera priserna antingen genom att ingå direkta avtal med producenter och distributörer eller genom att uppmana till köpbojkott mot dem som inte följer direktiven att sänka priserna.

Det har fungerat några veckor men sedan har priserna snabbt ökat igen. Den prissänkning som stormarknaderna nu gått med på gäller bara till december.

Konsumenter misstänker manipulation
Konsumentorganisationerna menar att Kirchners utspel är politisk teater som inte har någon effekt på den reella ekonomin och de menar också, vilket är ännu allvarligare, att regeringen försöker dölja sina misslyckanden genom att via den argentinska statistiska centralbyrån manipulera siffrorna.

Detta har bland annat fått som resultat att inflationen i Argentina, med största sannolikhet, idag är dubbelt så hög som den som den officiella statistiken anger.

Att komma åt den manipulationen som är det verkliga syftet med köpbojkotten av tomater.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se