Inflationen högre än på länge

Inflationstakten har för första gången på länge passerat över Riksbankens mål på två procent. Räknat på tolv månader fram till september i år steg konsumentprisindex med 2,2 procent. Det som väger tyngst bland prisökningarna är högre boendekostnader.

Det är prisökningar under augusti som nu gör att inflationstakten bryter igenom tvåprocentstaket. Till en del beror det på en återkommande effekt som kommer från nya höstkollektioner på kläder och skor.

Men det beror också på riksbankens räntehöjning och den internationella kreditoron som har bidragit med ett strå till stacken och spätt på räntekostnaderna för hushåll och företag med ett par tiondelar.

Sammantaget steg därför konsumentpriserna under augusti blev hela en procent och det är det som gör att inflationen räknat på årstakt gått från tidigare 1,8 procent till 2,2 procent.

Högsta inflation på över fyra år
Inte sedan i april 2003 har inflationstakten varit uppe på samma nivå. Det här gäller under en enskild period och den kan hoppa lite upp och ner. I februari var till exempel inflationen exakt två procent och föll sedan tillbaka lite grand. Samma sak kan hända nu. Mot det talar att riksbanken väntas fortsätta att höja styrräntan, som sedan smittar av sig på högre bolåneräntor och högre bolånekostnader.

Sett över det senaste året är det just boendet som står för det tyngsta bidraget till högre inflation. Mer än en tredjedel av den totala inflationen kommer just därifrån.

Bopriser och räntor väger tungt
Priset på villor och lägenheter har också fortsatt uppåt det senaste året och tillsammans med högre räntor så väger det just nu det här ovanligt tungt och kan delvis göra så även framöver eftersom riksbanken väntas komma med nya och fler räntehöjningar.

Den medicin med räntehöjningar som riksbanken använder för att bota inflationssjukan och risken för en överhettad ekonomi gör på kort sikt att sjukdomen blir värre innan det vänder och istället kan bidra till att inflationen går ner.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista