Tsunamibanden hemliga i 70 år

De så kallade tsunamibanden som visar datatrafiken i regeringskansliet i samband med flodvågskatastrofen för snart tre år sedan ska fortsätta att vara hemliga, och sekretessen ska gälla i 70 år. Det föreslog regeringen på torsdagen. Ett förslag som kritiseras.

Bland kritikerna mot förslaget är Journalistförbundet.

Journalistförbundets vice ordförande Arne König tycker att regeringen gör ett misstag.

– Det handlar om att ytterligare utöka det hemlighetsmakeri som allt mer sprider sig i vårt samhälle. Risken är att medborgarnas tilltro till politiken minskar alltmer och det innebär också att journalister får allt svårare att arbeta i ett sådant här klimat.

Vem gjorde vad
Tsunamibanden är säkerhetskopior över datatrafiken i regeringskansliet, och ger en bild av vem som gjorde vad i samband med flodvågskatastrofen julen 2004. Riksdagen har tidigare i stor brådska bestämt att banden ska vara hemliga året ut. På torsdagen kom regeringens förslag att sekretessen ska fortsätta i 70 år till.

Ett skäl är enligt regeringen att det kan finnas känslig personlig information i till exempel privata mail. Men viktigast är att banden skulle kunna ge så mycket information om regeringskansliet att det skulle kunna vara en säkerhetsrisk.

– Det finns väldigt många saker som folk skulle vilja och som man kan kartlägga som inte tillhör det offentliga. Det finns naturligtvis också kommunikation som vi har skäl att inte öppna generellt där för att det rör säkerhetsfrågor, säger justitieminister Betrice Ask.

Säkerhetskopiering utreds
Hemligstämpeln på tsunamibanden ska enligt förslaget inte gälla för riksdagen.

Journalistförbundet och tidningsutgivarna har velat stoppa förslaget helt. Men den vanligaste kritiken, som flera myndigheter ställt sig bakom, gäller att regeringen nu stiftar en lag som gäller ett enda fall. Lagar ska ju vara generella. De vill ha en utredning om vilka regler som ska gälla för säkerhetskopiering hos alla myndigheter. Och det ska de få svarade regeringen på torsdagen.

Förslaget ska nu granskas av juristerna i lagrådet.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista