Sopspionen ser till att skräp slängs rätt

I år har 107 personer och företag i Sverige polisanmälts efter att de avslöjats med att slänga skräp på fel ställe. Och det är i Malmö som de flesta har anmälts av så kallade sopspioner.
Rickard Szymczak, som är projektledare för kommunens projekt Renare Malmö är positiv till ingripandena. – Ja, det är ju mycket positivt att få tag i ett antal personer och det rör sig bara i Malmö om mellan 30 och 40 personer som har åkt dit, säger han. Pensionerade poliser Sopspionerna, som finns runt om i landet, är pensionerade poliser som har anlitats av Svenska förpackningsinsamlingen. I Malmö finns två sopspioner, men Rickard Szymczak menar att det skulle behövas fler. – Vi har ett drygt 60-tal återvinningsstationer i Malmö och dessa två personer kan ju bara vara på två ställen samtidigt. Nedskräpning förekommer på de flesta stationerna och på ett 20-tal ser det skrämmande ut, säger han. 13 ton skräp i månaden Varje månad plockar renhållningsarbetare i Malmö stad omkring 13 ton, som slängts i diken, på gator eller på andra ställen där sopor inte hör hemma. Rui Rodes är regionchef för Svenska förpackningsinsamlingen och han menar att problemet inte minskat i Malmö trots sopspionernas insats. – Att ändra människors beteende tar tid och sedan är det här med sopspioner inte det enda sättet att minska nedskräpningen på. Man måste också arbeta mycket med information, säger han. Hittills har 15 av de 107 anmälningarna avgjorts med böter som följd.
Louise Nilsson, SR Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".