Avdrag för "homestaging" kritiseras

Rätten att göra avdrag för så kallad homestaging får kritik i riksdagen. Det är moderata ledamoten Rolf Gunnarsson som i en motion kritiserar möjligheten att dra av kostnaderna för att stajla sin bostad inför en försäljning. Han tycker att det är en onödig sak för staten att subventionera.

– Det är någonting man gör för att man ska tjäna pengar, och tjänar man pengar då kan man skatta för den förtjänst man gör. Så här behövs väl ingen avdragsrätt, säger Rolf Gunnarsson.

Homestaging har de senaste åren växt till en mångmiljonindustri med en mängd specialiserade företag. Det går ut på att fixa till bostäder innan en visning.

Får upp priset
Tanken är att du genom att tända levande ljus, plocka in nya möbler och välja rätt färg på köksgardinerna ska locka köparen att betala mer för lägenheten.

Företagen lockar bostadssäljarna med att priset på bostaden kan bli upp till 10 procent högre om man väljer att anlita dem för en kostnad som normalt är 15 000 – 40 000.

2005 slog Skatteverket fast att de flesta kostnaderna för homestaging räknas som försäljningskostnader, på samma sätt som mäklararvoden.

Det innebär att det är möjligt att dra av kostnaderna från en eventuell försäljningsvinst, och därmed inte betala lika mycket i skatt.

”Gynnar bara vissa”
Men moderata riksdagsledamoten Rolf Gunnarsson säger att avdragsrätten borde tas bort, eftersom den är orimlig och bara gynnar vissa grupper.

– Jag tror inte att vanligt folk som säljer normalvillor och normallägenheter har någon stor stajling. Det är nog lite upp i lyxklassen som det här finns. Jag tror inte att Ada Persson 83 gör någon stajling och försöker dra av för det när hon säljer sin bostadsrätt, det är nog miljonförsäljningar som det handlar om, säger Rolf Gunnarsson.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se